Clubul Rotaract Satu Mare este un club care crede în tineri. Astfel el îşi propune să fie o sursă de energie în viaţa lor, oferindu-le şansa de a-şi descoperi cât mai bine propria persoană, de a acumula experienţe inedite şi de a-şi proiecta cât mai eficient planurile de viitor. Pentru aceasta doreşte să le acorde oportunităţi de a se exprima liber, de a experimenta competivitatea, de a se lupta cu ideile şi imaginaţia lor proprie, cu talentul lor, cu posibilitatea de a fi criticaţi cu obiectivitate şi în scopuri constructive. În acest sens, an de an organizăm diferite proiecte, printre care amintim:

Anuale:

O Cană de Fericire

O Cană de Fericire – Alături de Rotary și Interact Satu Mare, Clubul Rotaract Satu Mare a desfășurat în luna decembrie 2014 campania caritabilă ”O Cană de Fericire”, având ca scop dotarea secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare cu un bilirubinometru transcutanat ( 17.000 lei), aparat folosit pentru măsurarea valorilor bilirubinei, în vederea evaluării și monitorizării tratamentului pentru icterul neonatal (hiperbilirubinemia). Cu ajutorul bilirubinometrului, medicii nu vor mai fi nevoiți să înțepe copiii și să recolteze probe de sânge în repetate rânduri. Astfel, cu măsurători de câteva secunde, fără durere (screening non-invaziv) se poate interveni la timp pentru a preveni leziunile cerebrale.

Campania a constat în amplasarea unei căsuțe de lemn în Piața Libertății nr. 2 (în fața Hotelului Dana II) iar în schimbul unei donații, trecătorii au fost recompensați, în funcție de preferințe, cu vin fiert, ceai, ciocolată caldă, turtă dulce, fursecuri, felicitări și obiecte lucrate manual de copii cu dizabilități. Împreună cu tinerii artiști sătmareni, care au cântat live în fiecare seară, am reușit să însuflețim orașul. Ca urmare a succesului avut de acest proiect și a entuziasmului întâlnit în rândul participanților, suntem siguri că va deveni o tradiție pentru orașul Satu Mare!

Festivalul de Teatru Rotaract Club Satu Mare

Festivalul de Teatru este proiectul Rotaract Satu Mare care se bucură de cea mai mare popularitate și amploare. Este un proiect foarte drag nouă, care a devenit o tradiție. Din 2007 îl organizăm an de an în colaborare cu Teatrul de Nord Satu Mare, Rotary și cu ajutorul sponsorilor.

Festivalul de teatru este o competiţie a talentelor adolescenţilor din întreg judeţul Satu Mare şi nu numai, anii trecuţi participând şi trupe din judeţele din apropiere. Într-un maraton de câteva zile, fiecare trupă de teatru înscrisă în concurs are ocazia să îşi demonstreze talentul, ambiţia şi munca depusă în timpul repetiţiilor. Prin Festivalul de teatru dorim să dăm adolescenților ocazia de a-și angaja energia într-o activitate constructivă, sănătoasă, care contribuie la dezvoltarea lor personală și vocațională.

Spectacolele au loc alternativ, atât în Sala mare a teatrului cât şi în Sala Studio şi sunt deschise publicului larg. Piesele se joacă în limba română, cu o durată de maximum 1 ora şi 30 min. Trupele sunt formate din cel mult 20 de actori şi sunt structurate pe trei secţiuni: Gimnaziu, Liceu şi One-Man Show. În 2013 la secțiunea Gimnaziu au concurat 10 trupe, la Liceu 7 și am avut parte de 8 reprezentații One-Man Show. În cadrul celor trei secțiuni concurenții au frâu liber să lupte strâns, dar fair-play! Spectacolele sunt apreciate de către un juriu de specialitate alcătuit din actori ai Teatrului de Nord, profesori, reprezentanţi ai presei locale, profesori, sponsori şi nu în ultimul rând membrii ai Clubului Rotaract din Satu Mare.

Școala de Leadership

Școala de Leadership este un proiect pe care, începând cu 2013, îl organizăm în fiecare primăvară deoarece credem cu adevărat în acea vorbă care spune că cei mai inteligenți oameni învață din greșelile și succesul altora. Ne plac oamenii deschiși, cu inițiativă, mereu informați și preocupați nu doar de propria dezvoltare, ci și a celor din jur, precum și dedezvoltarea sustenabila a economiei, tehnologiei, a sănătății și a mediului înconjurător. Proiectul a fost conceput cu gândul la acei oameni care pur și simplu te inspiră, care în ciuda aparențelor, au depășit așteptările, care își construiesc singuri viitorul și culeg roadele succesului profesional cu modestie și înțelepciune.

Cu nădejdea că orașul nostru reunește o sumedenie de astfel de antreprenori, manageri, oameni publici, autorități sau experți în diferite domenii, Școala de Leadership aduce în fiecare an în fața tinerilor rotarieni 2-3 speak-eri în cadrul unui seminar deschis, pentru a învăța care sunt lucrurile care fac diferența atunci când dorești să devii un profesionist.

Construieste-ti viitorul

Clubul Rotaract Satu Mare crede cu tărie în tineri. Am învățat că succesul nu se poate obține fără să știi exact ce îți dorești sau fără a vizualiza clar obiectivele. Dorim să le oferim tinerilor şansa de a-şi descoperi cât mai bine propria persoană. Ajuns la ediția a II-a, Construiește-ți viitorul este un proiect destinat elevilor de clasa a X-a și a XI-a, care au incertitudini în ceea ce privește înclinațiile și traiectoria profesională. Presupune teste pentru identificarea temperamentului/aptitudinilor și a domeniilor spre care se pot îndrepta. Pe baza rezultatelor, elevii sunt invitați să participe la seminarii ținute de specialiști ai următoarelor domenii: medicina, economie, inginerie și drept. Obiectivul imediat este acela de a extinde proiectul prin implicarea Inspectoratului Județean Școlar Satu Mare.

Zambeste esti copil

Acesta este un proiect în cadrul căruia ne jucăm, literalmente. Alegem un loc special amenajat în acest scop, unde ne întâlnim cu copiii de la centrul de plasament din Oar și de la casa Diana și dăm o mică petrecere de 1 iunie.

Moș Crăciun la bătrâni

în fiecare an, în preajma Crăciunului colindăm la o casă de bătrâni.

Concert de Craciun

Este un eveniment menit să consolideze relațiile în familia Rotaract-Rotary-Interact. În fiecare an căutăm o sobă caldă, pe lângă care ne adunăm alături de Rotary și (începând din 2013) Interact pentru a povesti la un pahar de ceai fierbinte sau vin fiert. Legăm sau întărim prietenii și ne bucurăm de colindele cântate de cele mai alese voci ale orașului nostru.

Ocazionale:

Eyes on skin

Proiectul ”Eyes on skin” promovează sănătatea tenului și importanța machiajului corect și armonios, adresându-se, cu precădere, elevelor de liceu și tinerelor. În cadrul unui seminar, un medic dermatolog expune efectele machiajului și importanta demachierii, iar un make-up artist oferă sfaturi și trucuri despre machiaj.

Vizita la Casa de copii din Oar

La Oar am descoperit niște copii inteligenți și frumoși cu care ne-am împrietenit imediat. Îi vizităm periodic și îi implicam în diferite activități pentru că dorim să le arătăm că prima și cea mai importantă șansă pentru fiecare dintre noi este școala și că pot deveni oameni mari, independenți dacă se pregătesc de pe acum. Încercăm să îi motivăm prin mici premii acordate pe baza rezultatelor la învățătură.

Saptamana inimii

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, alături de Rotary Satu Mare, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie, promovăm mișcarea și mersul pe jos, parcurgând “Drumul celor 4 poduri”.

Astăzi tu dăruiești

Dacă ne întâlniți într-unul din centrele comerciale ale orașului în preajma celor mai importante sărbători ale creştinătăţii, Crăciunul şi Paştele, înseamnă că avem nevoie de ajutorul vostru pentru că desfășurăm proiectul “Astăzi tu dăruiești!”. Este o campanie de implicare socială desfășurată de cluburile Rotaract și Interact din Districtul 2241 – România și Republica Moldova – având ca scop colectarea de produse, în special alimente de bază, care să fie ulterior dăruite celor nevoiași.

Lectia de dans
Vizita la penitenciar
 
Pregatirea felicitarilor de Craciun

 În cadrul acestei activități avem ocazia să ne punem creativitatea la lucru. Confecționăm felicitări pe care le vindem cu scopul de a strânge fonduri pentru diverse acțiuni caritabile ale Clubului.

Poveste de Crăciun în parteneriat cu Radio Transilvania și Teatrul de Nord Satu Mare

A devenit o tradiție ca, înainte cu câteva zile de Crăciun, să ne alăturăm Clubului Rotary, Teatrului de Nord Satu Mare și Radio Transilvania pentru a oferi un spectacolul caritabil copiilor aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – Satu Mare. Datorită întâlnirii cu Moș Crăciun, de fiecare dată se lasă cu emoții pentru cei mici.